Busuiocul!

De cand ma stiu mama planteaza anual,in gradina, busuioc. Vara cand era inflorit umpleam vazele din camere ca sa avem mireasma cat mai aproape. Imi place foarte mult mirosul parca nu reusesc sa ma satur si sa sorb in nari tot parfumul.

De fiecare data cand mergeam la Manastirea Nicula duceam cu noi un buchet de busuioc cu care atingeam icoana Maicii Domnului astfel reuseam sa aducem acasa sfintenia acelui loc.

Mama il punea si la uscat ca nu stiam peste an cand avem nevoie de el,daca e vorba de un botez musai ai nevoie de un strut (buchet) de busuioc. Se mai folosea si la nunta,domisoarele de onoare sau chematoarele cum se numesc pe la noi descantau la mireasa tinand in mana strutul de busuioc uscat frumos impodobit. Sau atunci candsfintesti casa preotul foloseste busuioc, ca sa nu mai spun ca la Boboteaza tinerele fete il pun sub perna sa-si viseze ursitul.

Cand m-am mutat singura  am fost nevoita sa gatesc pentru ca mancarea rece nu-i chiar pe gustul meu si eram si atrasa de bucatarie, cel mai mult de dulciuri ce-i drept. Fiind la inceput puneam doar sare si piper iar acestea nu dadeau savoare mancarii, era cam fada. Apoi am descoperit aditivii alimentari dar cum monoglutamatul nu-i tocmai bun am recurs la condimente.

Imi place foarte mult busuiocul si atunci cand fac sosuri pentru paste in care folosesc rosii sau bulion clar pun busuioc. Imi place mai mult decat oregano.

De multe ori tai rosii bucatele, pun doua linguri de ulei de masline, sare si busuioc si pun acest sos peste paine prajita si e cel mai bun mic dejun sau cina.

Ce condiment preferati sa adaugati in mancare?

Anunțuri

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , ,

4 gânduri despre „Busuiocul!

  1. Nice 08/05/2014 la 20:20 Reply

    Imi plac cele clasice, sare, piper, cimbru. Nu agreez preparatele prea aromate. Nu am incercat busuiocul si nici oregano. Si nici coriandru. Sau nu-mi aduc aminte…
    Am mancat cartofi la cuptor cu rozmarin si nu au fost chiar atat de rai. :))
    Scortisoara si chimenul sunt insa pe lista mea neagra. 😛

  2. Lilly 12/05/2014 la 19:11 Reply

    iti place cimbrul? eu rar de tot il folosesc 😛
    dafinul nu-mi place deloc dar scortisoara imi place cu mere 🙂
    sunt multe combinatii de condimente pe care le putem incerca dar suntem conservatori si poate deasta nu testam asa multe arome

    • Nice 12/05/2014 la 22:15 Reply

      Lilly, eu il folosesc doar la friptura la gratar(de cimbru zic).
      Cred ca e vorba de obisnuinta. Desi uite, nu mereu ne iese, am vrut sa ma obisnuiesc cu ardeiul iute(chili), l-am consumat o perioada zilnic si apoi am renuntat pentru ca nu imi place nici gustul si nici senzatia lasata nu e grozava(atunci cand simti ca iti ia gura foc, ca iti dau lacrimile si iti curge nasul). :))

  3. Lilly 16/05/2014 la 18:03 Reply

    ardeiul iute paralizeaza toate simturile si papilele gustative nu mai simti nimic si din acest motiv nu-l agreez nici eu:P
    ai dreptate e o chestie de obisnuinta, trebuie sa ne cultivam gustul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: