Frica!

FRÍCĂ, (rar) frici, s. f. Stare de adâncă neliniște și tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj, teamă, înfricoșare. ◊ Loc. adj. Fără frică = neînfricat; curajos. ◊ Loc. adv. Cu frică = cu teamă, temându-se. Fără (nici o) frică = cu curaj. Nici de frică = nicidecum, deloc, o dată cu capul. ◊ Expr. A băga (cuiva) frica în oase = a înfricoșa (pe cineva). A duce frica cuiva (sau a ceva) = a) a-i fi teamă de cineva sau de ceva; b) a-i fi teamă să nu i se întâmple cuiva ceva rău. A fi cu frica în spate (sau în sân) = a fi într-o continuă stare de neliniște, de teamă. A ști de frica cuiva = a asculta pe cineva, fiindu-i frică de el. – Cf. gr. phrikē.

sursa: Dex online

Jumatate din blogosfera stie deja iar cealalta jumatate o sa stie acum ca zilele astea a trebuit sa trec printr-o interventie chirurgicala pentru extragerea unui molar de minte.

Maselutele mele erau intr-o pozitie tare ciudata n-au vrut sa vada lumina zilei si au crescut perpendicular pe ceilalti dinti. Am descoperit asta intamplator cand m-am facut o radiografie la o masea de langa.

Un an de zile am tot amanat sa ajung aici. Am observat ca atunci cand nu-mi place sa fac ceva tot aman, in gandul meu astept sa nu mai trebuiasca facut acel lucru.

Intr-un final dupa ce am cerut parerea specialistilor, 3 la numar, m-am hotarat ca trebuie sa fac si acest pas. Nu era prima data si in plus de asta nu mi-e frica de ace, de injectii , de doctori, de durere.

Am incercat sa nu ma stresez, sa nu ma gandesc la nimic rau sa nu devin paranoica. Cat credeti ca a tinut aceasta minune? Acum trei zile deja am inceput sa ma stresez.  Cei din jurul meu imi ziceau „auchi” dar lasa o sa fie bine. Eu ma descurajam eu ma incurajam. Ba am mai stresat si pe altii.

Eu zic totusi ca sunt curajoasa chiar si atunci cand nu fac ceva cu placere tot imi gasesc resursele necesare.

Azi dimineata m-am trezit bine, m-am pregatit si la prima ora eram in fata cabinetului. Cand am ajuns la usa deja aveam o stare de agitatie, de stress. Imi simteam stomacul in gat desi nu mancasem nimic. Nu aveam pofta de nimic. Nici de ciocolata. 😦

De unde aceasta frica? De ce mi frica? Doar nu era prima data cand trec prin asa ceva. Daca nu mi-e frica de ace, de injectii, de doctori, de durere, de ce apare frica?

Sa fie teama de necunoscut? de faptul ca nu stiam ce se poate intampla?

Mediul nefamiliar in care pasesti, oamenii noi peste care dai, neincrederea ca toti sunt acolo pentru binele tau dau o stare de agitatie. Si daca ti s-ar oferi sansa sa pleci ai pleca fara sa te uiti in spate doar de dragul de a scapa de acea stare care pune stapanire pe tot corpul tau.

Simti cum inima iti zboara din piept, respiratia ti-e tot mai grea, privirea ti-e plina de groaza, transpiratiile reci iti trec peste tot corpul, stomacul ti-e in gat si risti sa te prabusesti intr-o secunda.

Incepi sa iti repeti in gand: linisteste-te, calmeaza-te, totul o sa fie bine. Tragi aer adanc in piept de cateva ori si lupti ca un adevarat razboinic cu toate armele din dotare sa scapi de aceasta stare.

Oricat incerc sa ma autoeduc, sa gandesc pozitiv, sa nu-mi fie frica niciodata nu reusesc. Mereu cand sunt la usa trec prin starea asta. Frica se instaleaza si trebuie sa duc lupte grele sa scap.

Dupa ce trece totul ma gandesc oare de ce mi-a fost frica? fara frica asta nu puteam trai?

Data viitoare sigur o sa fie mai bine, nu o sa-mi fie frica deloc. Da urmeaza si partea a doua. Probabil saptamana viitoare joi. Sper sa-mi mai ramana ceva mine totusi, sa nu o scot pe toata. 🙂

Sunteti fricosi? De ca va este frica? Cum invingeti starea de frica?

 

Later edit : La multi ani Florin Piersic!

Tag-uri:, , , , , , , , , ,

12 gânduri despre „Frica!

  1. Dragos FRD 27/01/2011 la 20:33 Reply

    Da. De dentist. Nu mi-o inving, pur si simplu nu ma duc la dentist decât daca nu se mai poate altfel. Am fost acum niste ani la o doamna dentista, avea 29 de ani…era vara…era cald….iar ea era doar in halat….si când s-a aplecat peste mine ca sa-si faca treaba am ametit de tot.

    Exista si un banc. O tipa se duce la stomatolog. In timpul interventiei telefonul pacientei suna. Si suna. Si iar suna. Medicul, enervat, ia telefonul si raspunde. la telefon – sotul tipei.
    – Cine esti? Unde e sotia mea si de ce raspunzi dumneata?
    La care medicul raspunde:
    – Eu acum umblu in gura dânsei dar termin in 5 minute, ea scuipa si o sa va sune imediat dupa aia.

    • Nice 27/01/2011 la 22:03 Reply

      Subscriu. La ce a spus Dragos in legatura cu frica, nu la banc. :mrgreen: 😛 😀

  2. Lilly 27/01/2011 la 20:38 Reply

    Dragos :)))))
    ma faci sa rad si azi nu pot …….super si bancul
    Doamna doctor a vrut sa te ajute sa-ti invingi frica 🙂

    dar te-ai intrebat de ce aceasta frica? ti-e frica de durere? au fost candva ceva traume?

    • Dragos FRD 28/01/2011 la 4:24 Reply

      Da, au fost cândva traume, mi-am pus la un moment dat o plomba.

      • Lilly 28/01/2011 la 11:14

        e motivata frica daca ai avut traume
        si eu am avut traume dar in timp am reusit sa vad si partea buna, sa-mi inving frica si sa-mi fac controale periodice la 6 luni

  3. Lilly 27/01/2011 la 22:08 Reply

    Nice- dar daca dentistul ar fi un tip frumos, inalt, brunet, aratos, talentat ?
    al meu asa e 🙂 e arab dar e un barbat frumos, iar cabinetul seamana mult cu un spatiu SPA

    • Nice 27/01/2011 la 22:32 Reply

      Norocoaso, mergi de drag la dentist. 😀 Nici nu vreau sa aud de ei…la tipii inalti, bruneti, aratosi si talentati ma refer. 😦 😛

  4. Lilly 28/01/2011 la 11:15 Reply

    decat un dentist burtos si chel mai bine unul inalt si aratos care vorbeste cu accent 🙂

  5. […] Theodoraky, Amintiri din trecutul negustoresc…,Bucuresti, Editura Domino, 2003, pp. […]

  6. Regatul IX « Ada Pavel 28/01/2011 la 21:45 Reply

    […] Aflând intențiile slujnicei sale, Lady Mary îi ordonă să părăsească imediat palatul, dacă nu dorea să fie omorâtă. Era inadmisibil ca cineva să pună interesul personal înaintea vieții […]

  7. oovi 29/01/2011 la 0:23 Reply

    eu cred ca orice persoana normala are frica… pentru ca asta face parte din viata noastra… si nici nu este rau ca ii asa… pentur ca ea ne fereste de multe alte rele…
    frica devine rea, cand trece peste anumite limite… pe care l noi le numim normale…

    imi e teama de dentist… clar… si nu doar de dentist imi e teama…
    avut aceiasi exzperinta cu dragos… si… de unde gandul ca… ar fi cel mai potrivit un dentis inalt si brunet si nu mai stiu cum??? tot dentistele sunt cele preferate…

    • Lilly 29/01/2011 la 10:36 Reply

      Bine ai venit Oovi!
      stiu ca frica face parte din viata noastra dar in cazul expus frica mea nu este justificata. Atata timp cat imi place mirosul de spital, cat nu mi frica de ace, de injectii, de halatul alb, de doctori, de dentisti, de durere, ce cauta frica? de ce sunt speriata?
      singura explicatie care o gasesc este faptul ca ma aflam in acel loc pentru prima data, ca erau persoane necunoscute, nu era doctorul la care merg de regula, si faptul ca nu stiam cu lux de amanunte ce imi face 🙂
      sper ca data viitoare sa ma duc acolo ca si la SPA, sa fiu relaxata si sa fie la fel de ok ca si acum (cine ma vede n-ar zice asta, dar nu ma doare si asta e bine)
      dentistul inalt, brunet, frumos era pentru Nice
      pentru tine si pentru Dragos o dentista frumoasa s-ar potrivi mai bine 🙂

Lasă un comentariu